The Whisky Mercenary

The Whisky Mercenary

Whiskyfestival Gent op 11 – 12 februari

WhiskyfestivalPosted by The mercenary Sat, February 18, 2012 11:56:52

Afgelopen zaterdag en zondag waren het weer hoogdagen in het Belgische whiskywereldje.

Slechts een weekje na het leuke festival in Spa was het weer ‘acte de présence’ in Gent. Ik voelde me weer direct thuis achter de stand van ‘The Whiskyman’.

En leuk was het om weer zoveel bekenden te zien.

Zeker het feit dat er een delegatie Cask Six leden langs kwam op zondag deed me veel plezier. Je blijft een zwak punt hebben voor je eigen club nietwaar.

Als je achter een stand actief bent, heb je niet direct de mogelijkheid om veel te proeven op zo’n festival. (Dat is ook absoluut niet de bedoeling) Je hoort natuurlijk wel de verhalen over wat er te proeven is. Het enthousiasme waarmee mensen een nieuwe ontdekking komen melden is aanstekelijk, zeker als ze de ontdekking doen aan de tafel waar je staat te schenken.

Zondag voor het festival heb ik toch nog even een kleine rondgang gedaan en wat geproefd.

Op zaterdag waren we een fles vergeten mee te brengen, die er zondag gelukkig wel was. De Littlemill 24 yo 1988-2012 van The Whiskyman. Dominiek en ik hadden immers reeds in Spa een experimentje in gedachte. Thuis had ik nog een fles openstaan van een Tullibardine 1966 Douglas Laing OMC. Net zoals de Littlemill heeft deze veel invloed van sinaas, maar dan nog meer aangevuld met speculaaskruiden.

We hebben deze dus even na mekaar geproefd. De truc is om eerst de Littlemill in je mond te nemen, door te slikken en onmiddellijk de Tullibardine te proeven. Dit heeft een explosie van smaak tot gevolg. Als tweede experiment hebben we ze gewoon bij elkaar gekapt. Heiligschennis volgens sommigen. Vermits we toch beiden heidenen zijn, liggen we daar niet echt van wakker ;-).

Grappig was ook om mensen na het bekijken van het businesskaartje van The Whiskyman mij aan te spreken met meneer Bouckaert. Hilariteit alom met de reactie van Dominiek die wereldkundig maakte dat ik was ingehuurd omdat ik op zijn logo lijk.

Wat was er nog gebeurd dat weekend. De uitreiking van de whiskyawards natuurlijk. Felicitaties aan de winnaars zijn ook op zijn plaats.

Whisky shop of the year
Drinks De Clercq – Lochristi

Whisky restaurant of the year
De Snuiver – Denderbelle

Whisky club of the year
The Middle Cut – Lubbeek

Whisky Ambassador for Belgium
Stephan De Bolle – Cinoco

Lifetime Achievement Award
Fernand Dacquin

Dank aan alle oude en nieuwe bekenden om ons een bezoekje te brengen. Ik zie jullie zeker bij een volgende gelegenheid.

Dit weekend heb ik wat whiskyrust, maar volgende week staat de eerste Cask Six clubtasting op het programma, onmiddellijk gevolgd door de whiskywandeling op zondag. Daarover later meer.

Cheers.

Jürgen

PS Voor mensen die af en toe via een veiling whisky kopen, wil ik zeker volgende info niet onthouden. http://ymlp.com/zInnK0

  • Comments(0)//blog.thewhiskymercenary.be/#post7

Whisky Live Spa een impressie

WhiskyfestivalPosted by The mercenary Mon, February 06, 2012 22:14:45

Afgelopen weekend werd in ons Belgenlandje het eerste grote whiskyevenement van 2012 georganiseerd. Whisky Live Spa, voor de 9de keer al, had vroeger plaats in Verviers. Zoals ik in een vorige post reeds had geschreven, was ik ingehuurd door ‘The Whiskyman’ Dominiek Bouckaert om hem zaterdag en zondag te helpen op dit festival. Vrijdag was ook al een festivaldag, maar ik was maar al te blij dat ik die dag geen sneeuwbuien hoefde te trotseren om Spa te bereiken. De rit naar Spa verliep wel vlotjes op zaterdagvoormiddag. Toen we in de festivalzaal aankwamen, was er van de Whiskyman zelve nog geen spoor te bekennen. Blijkbaar had het iets te maken met nachtelijke diplomatieke besprekingen J. Maar geen nood, aan de hand van een op Facebook geplaatste foto van de stand slaagden Patricia en ik er snel in om alles klaar te maken. Bij aankomst deed Dominiek nog snel ‘the finishing touch’.

Het duurde nog even voor de deuren voor het publiek zouden opengaan, dus had ik nog even tijd om dag te zeggen tegen oude en nieuwe bekenden. Achteraf zou blijken dat dit zowat de enige mogelijkheid was om echt met de andere standhouders te babbelen. Voor de festivaldeuren openden stond er al een rij liefhebbers buiten te wachten. Het bleken er achteraf in totaal zo’n 1200 geweest te zijn.

En dat we het geweten hebben, tijdens de namiddag is het enorm druk geweest, met soms een piek van 5 - 6 rijen dik voor de stand. Wat opviel was dat weinig bezoekers Malts of Scotland kenden en dat, als ze het wel kenden van de vorige editie, sommigen er zelfs speciaal voor waren teruggekomen. Verspreid over de 2 dagen waren ook verschillende vertegenwoordigers va n bekende whiskyclubs langsgekomen, alsook enkele notoire liefhebbers/verzamelaars. Het is altijd plezierig om een babbeltje te slaan, al was het soms noodzakelijk kort.

Organisatorisch liep het mijns inziens zo goed als vlekkeloos in Spa. De catering was in orde, security deed zijn werk. Ik denk dat ik voor elke standhouder kan spreken, als ik zeg dat we blij waren dat het 21.00 u was en we de stand voor die dag konden sluiten. Uiteraard hadden we nog een kleine honger die gestild moest worden. Samen met Dominiek en de Lindoresleden Geert en ‘Billy’ zijn we dan een hamburger gaan eten, die we doorgespoeld hebben met een paar Orvals. Een foto hiervan werd ook al in de sociale media gegooid, met als resultaat dat op zondag enkele andere Lindoresleden zowat de hele dag hongerig moeten zijn geweest. Ik hoop voor hen dat de hamburgertent geen zondagse sluitingsdag had.

Na een verkwikkende nachtrust konden we er op zondag weer tegenaan van 11.00 tot 18.00 u. Het was op zondag veel rustiger dan de dag ervoor, zodat we iets meer tijd hadden om met de liefhebbers of de pers te praten. Patricia heeft dan ook de mogelijkheid gehad om de presentatie van Richard Patterson te volgen.

Het was soms vermoeiend, bijwijlen erg leerrijk, maar bovenal erg leuk. Tot volgende week in Gent !

  • Comments(0)//blog.thewhiskymercenary.be/#post6