The Whisky Mercenary

The Whisky Mercenary

Twee maal Tomatin 1976 en nog iets extra.

ProefnotitiePosted by The mercenary Mon, January 09, 2012 23:12:52

Soms heeft een mens ook wat geluk. En nee, ik spreek nu niet over het feit dat de school terug begonnen is en de rust ten huize Mercenary terug gekeerd is (maar het helpt wel smiley).

Als een clublid je vraagt of je een whisky al geproefd hebt en je -na een negatief antwoord gegeven te hebben- een royaal sample krijgt, dan heb je geluk.

Zeker als het gaat om volgende whisky: Tomatin 35 yo 1976-2011 51.4% TWA Moody Lions

Er zijn de laatste tijd wel meer Tomatins van 1976 uitgekomen. Als ik me niet vergis is dit reeds de 5e release van een Tomatin 1976 door The Whisky Agency. Je kan er ook vinden gebotteld door Wilson & Morgan, Whisky Doris, en The Nectar (Daily Dram). Vermoedelijk zijn ze allemaal uit het vaatje ernaast getapt.

Vorig jaar op de verjaardagstasting van één van de Cask Six bestuursleden werd ook een Tomatin 1976 tot beste van de avond gekozen. En hoera, nog meer geluk, deze whisky heb ik openstaan om als referentie te plaatsen naast de Moody Lions. Het wordt dus een H2H met de Tomatin 34 yo 1976-2010 51% The Nectar (Daily Dram).

Here we go:

Tomatin 35 yo 1976-2011 51.4% TWA Moody Lions

Op neus heel vergelijkbaar met andere Tomatins 1976 die ik geproefd heb. Dus veel fruit (mango, abrikoos, perzik,…), fris (munt, kruidenbonbon). Met een drupje water wordt het frisse muntige sterker.

Op smaak en zeker in de afdronk merk je de invloed van het vat. Het frisse kruidige blijft in het begin, maar alles droogt vrij snel uit in de afdronk. Ook wat bitterheid.

Op neus alleen zou deze een stuk boven de 90 punten gegaan zijn, maar omdat whisky ook gedronken wordt zakt hij een beetje weg. 90/100

Dank je wel voor het sample Yoeri !

Op naar de volgende:

Tomatin 34 yo 1976-2010 51% The Nectar (Daily Dram)

Wat direct opvalt is dat de Daily Dram meer sherry invloed heeft. Meer boenwas. Hieronder ook dezelfde fruitelementen (mango, abrikoos, perzik,..). Op neus wat minder fris dan de Moody Lions, de kruidenbonbons zijn er echter ook nog.

Op smaak en afdronk veel breder dan de Moody Lions: zoethout, peper, het fruit blijft hier mooi doorheen spelen. Ook deze heeft een zacht bittertje in de afdronk maar minder opvallend.

Deze vind ik toch beduidend beter dan de versie van TWA. Ik blijf bij m’n score van de verjaardagstasting. 92/100

Omdat het jaar nog maar net begonnen is, doen we er nog eentje bij. Een iets oudere Tomatin en in tegensteling tot de ‘76 ers gelagerd op een bourbonvat.

Tomatin 43 yo 1965-2009 48.1% The Whiskyfair

Deze whisky heb ik voor het eerst geproefd op de Cask Six supertasting van 2010. Die dag heb ik nog een klein sampletje afgevuld. Bij deze is het geleegd.

Op neus vanille, rokerig, daarna citrus en dan pas tropisch fruit. Alles blijft wel fris en muntig. Deze frisheid is voor mij de belangrijkste eigenschap van een oude whisky.

Van smaak tot afdronk, soepel drinkbaar. Geen overheersing van het hout, kruidig, maar zacht. Er blijft ruimte voor fruit zoals peren, en het tropisch fruit. Alles is mooi doorweven met elkaar. Alles blijft lang hangen en droogt dan langzaam uit.

Lekker whisky wederom, misschien wat minder levendig dan de Daily Dram. 91/100

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.